• Onterecht incassobureau aan je huis

  Je zal het misschien zelf niet mee gaan maken, maar er bestaan omstandigheden waardoor je onterecht een incassobureau of deurwaarder voor je huis hebt staan. Oorzaak? De vorige bewoner.

  Deurwaarders en incassobureaus

  Deurwaarders en incassobureaus krijgen de opdracht vanuit een bedrijf om achterstallige betalingen te innen. Op een succesvolle aanpak ontvangen zij ook een provisie dat inbegrepen wordt bij de achterstallige betaling, de kosten zijn dus van schuldenaar.

  Het uitgangspunt is echter niet de schuldenaar waar de deurwaarder zich op richt maar het geregistreerde adres wat van toepassing op de schuldenaar. Het maakt dus niet uit of die persoon er nog woont of niet. Het is de laatst bekende woonadres van die persoon.

  Scenario

  Zelf heb ik aan den lijve ondervonden toen ik de ene na de andere aanmaning kreeg van een gerechtsdeurwaarder. Letterlijk kon het hun niet schelen wie er woont zolang er maar betaald wordt. En dat lieten ze weten ook. De brieven waren uiteraard gericht met de juiste naam van de vorige bewoner, alleen het adres klopte niet want ik woonde er net een maand.

  De problemen die ontstaan zijn dan minder fijn. Er moest veel gecorrespondeerd worden met de woningbouwvereniging, de schuldeiser zelf mocht niet met mij praten want alles moest via de deurwaarder. Hoe kom ik hier dan vanaf?

  Oplossing

  Wanneer je in een situatie zoals deze komt is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn, maar bovenal wat je zelf kan ondernemen om dit goed op te lossen. Hierbij een paar tips:

  • Toon een kopie van je huur of koopcontract met duidelijke vermelding van de ingangsdatum

  • Geef ook je vorige woonadressen aan om aan te tonen dat je eerder ergens anders hebt gewoond met de einddatum ervan

  • Maak jezelf duidelijk wat de eis en oorzaak is, ter bevestiging dat je kan aantonen dat dit niet op jou slaat met duidelijke bewijzen

  • Schakel een rechtmatige tussenpersoon in als dit mogelijk is (in mijn case de woningbouwvereniging omdat die de vorige bewoner kennen)

  Wat mag een incassobureau en deurwaarder

  Er komt altijd een bericht binnen van een achterstallige betaling waarin vaak een periode van betaling binnen 14 dagen is opgemaakt. Wanneer er niet betaald wordt komt er een herinnering en daarna een aanmaning waarop administratieve kosten bijkomen.

  Pas hierna zal een bedrijf een incassobureau inschakelen. Mocht het dan wel lukken om te betalen, doe dat dan ook mits de aanmaning en schuld gegrond zijn.

  Een incassobureau heeft verder geen rechten dan alleen aangeven dat er een achterstallige betaling of schulden zijn. Hooguit mogen zijn wel incassokosten rekenen. Maar hier houdt het op. Elke verdere poging van een incassobureau, anders dan correspondentie waarvoor ze zijn ingehuurd, is door jou aan te geven bij de gerechtelijke instanties.

  Een gerechtsdeurwaarder daarentegen heeft iets meer bevoegdheid en mag een dagvaarding uitschrijven om de schuldenaar op gerechtelijke wijze in staat van betaling en beschuldiging te stellen.

  Maar om te weten of je met een goede partij te maken heeft kun je ze altijd natrekken op de NVI. De instantie waar deze bureaus bij aangesloten moeten zijn om verantwoordelijk hun praktijken uit te voeren.

   

  Categories: Financieel

  Comments are currently closed.