2Binsite Artikel Website
Image default
Internet

Wetenschap en glasvezel

Een nieuwe generatie internet met zeer hoge snelheden nieuwe mogelijkheden staat dankzij wetenschappelijke netwerken voor de deur. De grootste uitdaging van de wetenschappers van internet is de data-analyse en niet het uitbreiden van de verbindingen. Het levert ons straks een hele hoop goede dingen op.

Grote universiteiten verbinden de wetenschappelijke disciplines, maar langzamerhand wordt het bedrijfsleven leidend in data-analyse. Facebook en Google laten zien dat de groei van internetmogelijkheden en data-analyse hand in hand gaan. Hoe meer data, hoe meer capaciteit er vereist wordt. Tientallen jaren zijn onderzoekers het wetenschappelijk gebruik van internet aan het verbeteren. Internet wordt net zo gebruikelijk als het gebruik van water. Het gaat de komende jaren nog meer waarde krijgen door de data te kunnen analyseren die ons overspoelt.

Al de dataverbindingen die wij binnen halen via providers zoals UPC, KPN of Ziggo gaat via de Amsterdam Internet Exchange. Alles wat bij binnenhalen moet wel over het internationale internet vervoerd kunnen worden. De afgelopen periode is hier een mooie krachttest uit voort gekomen. Tijdens het WK voetbal werden er records gehaald en werd alle videocapaciteit opgeslurpt bij het Amerikaanse ESPN en het Nederlandse NOS.

AMSIX schakelt al sinds 2012 meer dan een terabit per seconde. Op dit moment heeft het een piek van 2,5 terabit per seconde gehaald. Dit is een totaal van dataverkeer van ongeveer 600 internetaanbieders. Europa heeft deze snelheid allang gehaald. Deze snelheden worden vooral behaald tussen de wetenschapsnetwerken van Nederland, Scandinavië en Genève. Intercontinentaal zijn deze snelheden ook al gehaald. De deelnemers van deze wetenschapsnetten komen uit alle vijf de continenten. Er is een samenwerking hierin tussen Rusland, Japan, China, VS, Zuid-Korea en Europa.

Glasvezelbekabeling is de toekomst van het internet. Dankzij Brand-Rex kan het allemaal netjes worden aangelegd en hebben wij een supersnelle verbinding in huis. Het enige wat jij nog moet doen hiervoor is een correct internetabonnement afsluiten!

http://optinet.nl/