2Binsite Artikel Website
Image default
Industrie

Plaatbewerking uitleg

Plaatbewerking: wat is dat precies. In feite is plaatbewerking een erg ruim begrip. Hiermee worden tal van toepassingen bedoeld op platen metaal. Plaatbewerking vindt meestal plaats in opdracht van industriële bedrijven. Deze platen worden vervolgens in de eigen productie gebruikt. Plaatbewerking kent tal van verschillende toepassingen. Deze zullen we hieronder bespreken. Benieuwd naar de talloze mogelijkheden? Kijk eens op Vanveenmetalproducts.nl.

Verschillende toepassingen plaatbewerking

Denk je aan een plaat metaal, dan denk je aan een blanco vel papier. Je denkt aan een leeg canvas waar de kunstenaar mee kan doen wat hij wil. Plaatbewerking kent uiteenlopende toepassingen, zoals assembleren, afbramen, maar ook boren, coaten en brandsnijden. Daarnaast kun je metalen bladen (glad)walsen en frezen. Het metaal kan gebogen en gelast worden. Plasmasnijden is ook een optie, evenals tappen, stansen en verzinken. Tot slot kun je natuurlijk zagen. Watersnijden is een bijzondere toepassing waarvoor water wordt ingezet.

Een breed scala technieken

Het spreekt voor zich dat plaatbewerking met name in de industrie plaatsvindt. Bewerkte platen maken dikwijls onderdeel uit van (zeer) complexe constructies, vandaar dat het van groot belang is dat er veel aandacht in het product en ontwerp gestoken wordt: alle delen van het geheel moeten namelijk naadloos in elkaar passen en op elkaar aansluiten. De meest gebruikte bewerkingstechnieken vallen onder de categorieën buigen, lassen, verspanen en buigen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Vandaag de dag begint het proces van plaatbewerking met het opstellen van een 3D-model. Het klopt wat ze zeggen: een goede voorbereiding is het halve werk. Als de eerste tekening gemaakt is, worden tal van bewerkingstechnieken op het metaal toegepast. Snijden houdt vrij letterlijk in dat je van één grote plaat meerdere kleine platen maakt. Meestal wordt hier een laser voor ingezet, al is het ook mogelijk om de plaat met behulp van water te snijden. Buigen leidt tot vervormingen in het materiaal. Kijk je bijvoorbeeld naar de motorkap van de auto, dan zul je zien dat het metaal van de kap ook nooit helemaal recht is: dit is in vorm gebogen.

De kracht van stansen en verspanen

Met stansen wordt een groep technieken bedoeld om reliëf in metalen platen mee aan te brengen. Verspanen daarentegen houdt in dat er gaten in metalen platen geboord worden. Deze gaten dienen natuurlijk precies op de juiste plek aangebracht te worden, want anders is de plaat – zeker in massaproductie – onbruikbaar. Kortom: je kunt zo’n beetje alles met metalen platen. Er zijn bijna eindeloze vorm- en bewerkingsmogelijkheden. Plaatbewerking kan plaatsvinden voor kleine projecten, maar ook voor hele grote. Je geeft metaal er zijn functie mee.

Gerelateerde artikelen

Gewalste ringen van de smid zijn nog steeds belangrijk in de industrie

Acrylaat plaatmateriaal

Beginnen met handelen in cryptocurrency als bitcoin en ether? Hier moet je rekening mee houden.

Wat is CNC?

Truffels in mijn koffie

Verbeter het productieproces met een zeefinstallatie