• Huis Verhuren

  Er is recent een belangrijke trend in de verhuurmarkt waar te nemen. Een woning verhuren is het beleggen geworden. Met de lage spaarrentes en weinige alternatieven voor het behalen van financieel resultaat, kiezen vermogende particulieren voor het beleggen in een huis voor verhuur. Bovendien: de vraag naar middeldure huurwoningen per maand blijkt groot. Omdat particulieren in de meeste gevallen weinig onbekend zijn met het ontmoeten van betrouwbare huurders, doen investeerders steeds meer een beroep op verhuurmakelaarvoor het hulp bij het verhuren van hun woning. Verhuren is echt een vak apart.

  verhuur van uw huis

  Is een appartement verhuren financieel de moeite waard? Een nuttige trend voor verhuur: Volgens diverse onderzoeken is de algemene huurprijs van een huurappartement in de vrije sector in Nederland de laatste tijd met meer dan 6% toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De gemiddelde huurprijs blijkt zodoende uit te komen op 13,50 euro per vierkante meter per maand. Volgens onderzoek is met name de afgelopen twee jaren de huurprijs in de Randstad hard omhoog gegaan. En ook buiten de Randstad nemen de prijzen de laatste tijd toe. Een huis huren in Amsterdam is heel wat duurder dan .

  Woning verhuren in plaats van verkopen?

  Voor sommige mensen komt de vraag boven of zijn hun (oude) woning zullen verhuren of aanbieden, zodra zij zelf een nieuwe woning hebben gekocht. Wat gaan we doen met het oude huis? De vraag is dan: het huis verhuren of aanbieden? Een huis aanbieden levert direct een som geld op, en een woning verhuren levert een inkomstenbron op die maandelijks oplevert – en bij toenemende woningprijzen mogelijk ook een grotere som bij verkoop in de toekomst. Of verhuur interessanter is dan verkoop hangt af van de berekening: wat levert het meeste op? Wat zou de verhuur van uw huis kunnen opleveren? En is er een aantrekkelijk alternatief dat meer oplevert dan verhuur wanneer u het bedrag dat vrij komt door eventuele verkoop daarin belegt? Als u een huis heeft dat met weinig moeite verhuurbaar is, is verhuur in de meeste gevallen een goed alternatief – zeker gegeven de meestal minder aantrekkelijke andere manieren van beleggen.

  Verhuurmakelaar activiteiten

  Verhuurders besteden in de meeste gevallen enige taken uit aan een verhuurmakelaar. Een verhuurmakelaar kent op hoofdlijn 2 hoofdactiviteiten: het vinden van betrouwbare huurders (en alles wat daar bij komt kijken) en het beheren van een appartement en de huurders. Dit houdt in dat de verhuurmakelaar o.a. de volgende activiteiten heeft:

  • Huurcontract opstellen en laten ondertekenen.
  • Het voeren van onderhandeling met de potentiele huurder namens de verhuurder.
  • Reacties van geinteresseerde huurders opvangen en controleren of zij passen in de doelgroep.
  • Informeren van ondernemingen (voor expat verhuur) en zoekende huurders in eigen bestand.
  • Het professioneel verzorgen van bezichtigingen van de woning.
  • Ontvangen van 1e maand huur en borg.

  De verhuurmakelaar beschikt over de laatste (juridische) inzichten en kent de markt. Welke type woningen is momenteel in trek? Wat is een geschikte huurprijs? Met accurate huurcontracten worden risico’s van verhuur verkleind. Daarnaast is de verhuurmakelaar een bron van (praktijk)ervaring. Hij of zij kent de valkuilen van de verhuur van een appartement. En kan helpen risico’s te vermijden.

   

  De verhuurmakelaar is er voor de verhuurder of voor de huurder

  Een goede verhuurmakelaar is er voor u. Ook al is het zo dat het verboden is, zijn er bepaalde verhuurmakelaars die een rekening voor hun werkzaamheden indienen bij zowel de verhuurder, als bij de huurder, diegene die een huis zoekt. Dit is officieel niet toegestaan, omdat hij of zij die de verhuurmakelaar betaalt, er vanuit zou mogen gaan dat deze zijn of haar belangen in de gaten houdt. Wanneer de verhuurmakelaar zowel de verhuurder als de huurder als klant heeft, kan de verhuurmakelaar zich nooit maximaal inzetten voor beide – aangezien zij beiden een tegengesteld belang hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om de hoogte van de huurprijs. In de meeste gevallen wordt de verhuurmakelaar ingeschakeld door de verhuurder – en zal dus zorgen voor een geschikte huurder voor zijn of haar woning. De huurder hoeft de verhuurmakelaar dan niet te betalen. In sommige gevallen wordt de verhuurmakelaar inschakelt door de huurder – bijvoorbeeld bij een zoekopdracht. De verhuurmakelaar wordt dan betaalt door de huurder. De verhuurder heeft dan als het goed is geen kosten aan deze verhuurmakelaar.

  Slapend rijk worden?

  Een huis verhuren – wat levert het op? Om te bepalen wat een huis verhuren u oplevert, moet u een aanwijzing hebben van de opbrengsten en kosten. Het verschil tussen beide betreft uw winst van verhuur. Om te bepalen of het een goede investering is, zou u het kunnen vergelijken met andere rendementen die u elders zou kunnen behalen. U kunt de winst uit verhuur zo vergelijken met wat u zou bereiken als u het pand zou te koop aanbieden en dit geld op de bank zou plaatsen. 

  Voor een goede afweging moet u ten eerste inzicht hebben in de (te verwachten) kosten van verhuur. Belangrijkste kosten zijn bijvoorbeeld onderhoudskosten, abonnementen (op bijvoorbeeld CV of wasmachines), gemeentelijke lasten en kosten die gemoeid zijn met het vinden van nieuwe huurders. Een kostenpost die dikwijls vergeten wordt, zijn de kosten van leegstand. Wanneer het woning een of twee maanden per jaar leegstaat, heeft een aanzienlijk ander resultaat dan wanneer het continu verhuurd wordt. Leegstand heeft ook te maken met de andere component: de opbrengsten. 

  U dient een inschatting te maken van de te verwachten opbrengsten, ofwel: de huur die u maandelijks kunt innen. De hoogte van huur is afhankelijk van type appartement, locatie, staat van onderhoud, voorzieningen in de omgeving, afstand tot openbaar vervoer en uitvalswegen, afstand tot een (winkel)centrum, etc. Kortom: alles waar veel huurders belang aan hechten. Let op dat u zichzelf niet rijk rekent met huurprijzen. Een te hoge huurprijs, kan leiden tot langere leegstand. Dikwijls is een wat lagere huurprijs te prefereren boven een hogere prijs maar met langere leegstand.

  Waar moet een verhuurder rekening mee houden?

  Voordat een verhuurder kan starten met verhuur, heeft hij wat stappen te zetten. Bij de beginnende verhuurder hoort men meestal dezelfde soort vragen. De verhuurder dient heel wat vraagstukken te beantwoorden voordat hij/zij een huis kan verhuren. Enkele voorbeeld vraagstukken zijn:

  • Wat is de maximale huurprijs voor mijn woning?
  • Welke belasting gevolgen heeft verhuur?
  • Hoe kan ik voorkomen dat mijn huis een wietplantage wordt?
  • Hoe snel kan ik mijn woning verhuren?
  • Op welke doelgroep van huurders moet ik mij richten?
  • Wat kost een betrouwbare verhuurmakelaar?

  Het beantwoorden van deze vragen kan deels door het doen van onderzoek. Maar vaker helpt het wanneer men uit ervaring kan spreken. Aangezien veel verhuurders een huis voor de eerste keer gaan verhuren, is het verstandig gebruik te maken van de ervaring van een verhuurmakelaar. Zeker bij een eerste keer.

   

  Expat verhuur

  Sommige verhuurders zijn met name bezig met verhuur aan expats (ook wel: expatriates). Een expat is iemand die tijdelijk in een ander land verblijft. In de meeste gevallen gelden expats als ideale huurders, aangezien zij dikwijls werken voor grote, gerenomeerde organisaties. Expats hebben daarom in elk geval een baan en meestal voldoende salaris zodat zij de huur kunnen blijven voldoen. Daarnaast voorziet de organisatie in de meeste gevallen in vergoedingen voor huur, waardoor eventuele financiele zaken meestal snel en zakelijk afgehandeld kunnen worden. Is verhuur aan expats anders dan aan andere huurders? Verhuur aan expats is in sommige opzichten anders. Expats hebben dikwijls hogere eisen ten aanzien van bijvoorbeeld parkeergelegenheid, nabijheid van snelwegen en bereikbaarheid van (handel)centra. Daarnaast zijn veel expats geinteresseerd in gemeubileerde verhuur (in plaats van alleen gestoffeerde verhuur), aangezien zij zelf geen meubels hebben – of deze wensen aan te schaffen voor de korte periode dat zij in Nederland verblijven. Aangezien expats uit een ander land komen, bestaat het gevaar van miscommunicatie of andere (woon)gewoonten, die afwijken van wat men hier in Nederland gewend is. Flexibel omgaan met eventuele verschillen helpt. Tot slot vindt communicatie met expats in de regel plaats in het Engels. Contracten, brieven en andere communicatie zullen in het Engels moeten gebeuren. Let op bij gebruik van een verhuurmakelaar: niet alle verhuurmakelaars hebben Engelse documenten. Mogelijk heeft u extra kosten bij het correct vertalen van uw communicatie. Pas op voor misverstanden: liever iets te duidelijk uitleggen, dan dat later blijkt dus u en uw huurder elkaar niet hebben begrepen – en daarom problemen ontstaan.

  Hoe slechte huurders vermijden?

  Een van de ergste nachtmerries van verhuurders is dat zij onzorgvuldige huurders in hun woning hebben toegelaten – en er niet meer vanaf komen. Er zijn veel zaken die de kans op verkeerde huurders erg kunnen verminderen. Het begint met uw huis: welke soort huurder trekt deze aan? Een huis dat goed onderhouden is, trekt in de regel meer betrouwbare huurders aan, dan een beroerd onderhouden huis. Hoe wordt een huis gepresenteerd? Goede foto’s en een duidelijke beschrijving hebben veel invloed bij het vinden van de juiste huurders. Verder is een face-to-face ontmoeting met (potentiele) huurders iets om altijd in te plannen. Een treffen vertelt u veel meer dan 1.000 documenten. Maar uiteraard moeten ook de papieren (zoals id-card, werkgeversverklaring, eventuele aanbevelingen van vorige verhuurders) voldoen. Tenslotte moet u een “klik hebben met uw huurders. Een naar onderbuikgevoel is dikwijls een zeer goede indicator voor toekomstige problemen.

  Verhuur van huizen ook in de toekomst aantrekkelijk?

  De verwachting is dat het verhuren van huizen ook in de toekomst interessant is. De komende jaren blijft een groot tekort aan huurwoningen in Nederland. De huurprijzen zijn vandaag de dag hoger dan ooit. De andere opties voor beleggen (zoals sparen) blijven voorlopig zeer onaantrekkelijk. Een andere trend is dat de prijzen van woningen blijven toenemen, waardoor bij verkoop mogelijk een extra rendement behaald kan worden. Kortom: de verwachting is dat het verhuren van appartementen in de komende jaren interessant blijft.

  Verhuur van een huis een bron van inkomsten?

  Een appartement verhuren wat voor mij? Dat hangt van een aantal zaken af. Hebt u een appartement dat in trek is bij huurders – door bijvoorbeeld de locatie, indeling en staat van onderhoud? En kunt u zakelijk omgaan met eventuele huurders – ook wanneer er problemen ontstaan? Bent u bereid om zich te verdiepen in het vinden van geschikte huurders? Dan is een woning verhuren een aantrekkelijke optie om resultaat te behalen met uw (spaar)geld. Neem contact op met een verhuurmakelaar om uw ideeen voor te leggen; in de meeste gevallen voorziet de verhuurmakelaar u vrijblijvend advies over de verhuur van uw woning.

  http://www.huisverhuren.eu/

  Categories: Woning en Tuin

  Tags: , , , , , , , , , ,

  Comments are currently closed.