2Binsite Artikel Website
Image default
Gezondheid

Incontinentie bij ouderen: 5 tips

Zorg jij voor iemand die last heeft van ongewenst urineverlies? We geven je graag enkele waardevolle tips voor incontinentie bij ouderen, naast de keuze voor kwalitatief incontinentiemateriaal. Zo garandeer jij een goede behandeling, opvolging en levenskwaliteit van de oudere waar je voor zorgt.

Tip 1: zorg voor voldoende hydratatie

Je denkt misschien dat het minder gebruiken van vloeistoffen resulteert in minder urineverlies. En hoewel dat misschien wel het geval kan zijn, draagt het zeker niet bij aan de gezondheid van de senior. Zorg er zeker voor dat de persoon die last heeft van incontinentie, voldoende gehydrateerd blijft.

Zorg voor een goede balans. Te weinig drinken is niet gezond, maar te veel drinken zorgt effectief voor meer urineverlies.

Tip 2: reik de juiste dranken aan

Sommige dranken zorgen ervoor dat je nog vaker moet plassen, zoals koffie of alcohol. Het kan zeker geen kwaad om geregeld eens te genieten van een heerlijk kopje koffie of van een pintje. Maar zorg er zeker voor dat ook hier een goede balans bestaat.

Tip 3: vermijd overgewicht

Overgewicht is één van de factoren die incontinentie in de hand werkt. Mensen met overgewicht hebben vaak last van een minder goed functionerende bekkenbodemspier. Dat zorgt er dan weer voor dat het moeilijker wordt om urine op te houden. Overgewicht houdt incontinentie in stand. Zorg voor een gezonde en gevarieerde voeding.

Tip 4: zorg voor voldoende beweging

Personen die last hebben van ongewenst urineverlies, hebben vaak de neiging om zich binnen op te sluiten. Onderweg een ongelukje hebben, is namelijk bijzonder gênant. Probeer toch zeker om de oudere aan te moedigen om mee naar buiten te gaan en regelmatig te bewegen. Een korte of lange wandeling draagt bij aan een betere gezondheid, een optimaal gewicht en een goede spiertraining.

Tip 5: voorzie makkelijke kleding

Met makkelijke kleding verklein je de kans op ongelukjes. Zo kan een oudere, die op het laatste nippertje op het toilet probeert te geraken, met makkelijke kleding vaak wel zonder ongelukjes in de badkamer geraken. Moeilijk kleding gaat minder makkelijk los en het urineverlies treedt op voordat de broek uit is. Zorg er ook voor dat de weg naar het toilet makkelijk toegankelijk is.

Incontinentie bij ouderen

Incontinentie komt vaak voor bij ouderen. 15 tot 30% van de Vlaamse bejaarden heeft last van ongewenst urineverlies. Zorg voor een adequate verzorging en volg zeker onze tips om het leven gemakkelijker te maken. Met deze 5 tips voor incontinentie bij ouderen, zorg je ervoor dat de persoon waar je voor zorgt minder vaak ongelukjes heeft en makkelijker bij het toilet kan geraken!

Gerelateerde artikelen

Naar de zonnebank in Elst

Welke Noten zijn er allemaal gezond?

Donkere huidskleur lichter maken

De verschillende mogelijkheden voor mooie nieuwe tanden

Urineverlies?!

Slechter gebit