2Binsite Artikel Website
Image default
Financieel

Hoe achterhaal ik de schadevrije jaren van mijn autoverzekering?

Elk jaar dat we zonder ongelukken rijden, is goed voor onze portemonnee. U bouwt immers schadevrije jaren op die recht geven op een premiekorting bij uw verzekeraar. In onderstaande tekst gaan we in op het belang van deze schadevrije jaren en het verband met de premie die u betaalt. Daarnaast bespreken we ook hoe u deze gegevens kan verkrijgen.

Het belang van schadevrije jaren en de bonus-malusladder

Als je opzoek bent naar de beste autoverzekering en je gaat autoverzekering afsluiten, dan kom je de term schadevrije jaren al snel tegen. Het aantal schadevrije jaren is van belang omdat verzekeraars op basis daarvan de korting van uw verzekeringspremie bepalen. Heb je al lang geen schadeclaim ingediend bij jouw verzekering, dan zal jouw zogenaamde no-claimkorting het hoogste zijn. Je betaalt met andere woorden een lagere premie.

In dit verband wordt vaak gesproken over de bonus-malusladder. In dat systeem stijgt uw graad wanneer u een ongeval veroorzaakt (malus) en daalt uw graad wanneer u een jaar ongevalvrij blijft (bonus). Stijgen gaat echter veel sneller: een ongeval doet u in steeds 5 graden stijgen. Hoe lager u staat, hoe beter. Een voorzichtige chauffeur kan zo tot 80 procent korting verkrijgen op zijn premie.

Royementsverklaring

Zodra je jouw oude verzekering opzegt, stuurt je verzekeraar normaal gezien een royementsverklaring waarin jouw aantal schadevrije jaren vermeld staat. Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met je oude verzekeraar wanneer je deze verklaring niet zou hebben ontvangen of wanneer je niet de tijd hebt om erop te wachten.

Roy-database

Daarnaast registreert jouw oude verzekeraar het aantal schadevrije jaren ook in het royementsdatabase Roy-data. Deze database wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS) en is in principe enkel toegankelijk voor verzekeraars. In deze databank worden gegevens over jou opgeslagen zodat ze toegankelijk zijn voor je nieuwe verzekeraar. Je kan hier door middel van een inzageformulier jouw gegevens opvragen.

Het is uiteraard wel vereist dat je een legitimatiebewijs kan voorleggen. Wanneer je een zogenaamd ‘formulier inzagerecht’ hebt ingediend, kan het tot vier weken duren vooraleer je een verklaring krijgt van het SEPS met jouw aantal schadevrije jaren.

Bijzondere gevallen: leaseauto’s en auto’s van de werkgever

Indien u rijdt met een leaseauto, werkt het iets anders. Je moet dan via het leasebedrijf een formulier aanvragen waaruit blijkt dat je geen schade hebt veroorzaakt. De meeste verzekeraars accepteren een dergelijk formulier.

Indien u rijdt met een auto van uw werkgever, is dit ook het geval. U vraagt dan een formulier aan bij uw werkgever. Hier staan de verzekeraars wel iets sceptischer tegenover. Zij gaan er soms van uit dat u gemakkelijk zo een formulier kan regelen wanneer de relatie met de werkgever goed is. Er zal daarom ook soms gevraagd worden naar een formulier van de verzekeraar van de bedrijfswagen.