• Een tuinhuis van Douglas, Grenen of hardhout?

  2binsite

  Bij het bouwen van je eigen tuinhuis heb je meestal de keuze uit Douglas, Grenen of hardhout als basismateriaal. Zeker wanneer je nog nooit een tuinhuisje hebt gebouwd is het een heel logische vraag, wat is het beste materiaal? Bij een goede houthandel kunnen ze je er alles over vertellen. En zodat je goed beslagen ten ijs komt wanneer je voor hout gaat kijken, volgt hieronder nog wat meer informatie over de meest voorkomende houtsoorten die we in Nederland gebruiken.

  Natuurlijk duurzame tuinhuizen van Douglas hout

  Laten we voorop stellen, alle drie de houtsoorten die hierboven genoemd worden zijn uitstekend geschikt voor het bouwen van een tuinhuis. De vraag is meer wat je zelf wilt. En natuurlijk hoeveel je bereid bent om daarvoor te betalen. Douglas en Grenen hout zijn beide naaldhoutsoorten. Dat maakt ze een stuk goedkoper dan hardhout.

  Hardhout heeft een dichtere structuur en een donkere uitstraling die veel mensen mooi vinden. Vanwege die dichte structuur hoeft hardhout niet nabehandeld te worden en blijft het hout lang op zijn plek. Grenen en Douglas hout ‘werken’ veel meer en kunnen dus ook na het bevestigen nog bewegen. Grenen is daarbij gevoeliger voor weersomstandigheden dan Douglas. Douglas hout kun je in Roosendaal makkelijk tien jaar zonder behandeling laten staan. Om te voorkomen dat het hout verkleurd is het wel aan te raden om tuinhuizen van Douglas hout af en toe te beitsen.

  Tuinhuisje met of zonder veranda?

  Ga je voor een eenvoudige schuur of wil je een compleet tuinhuisje met veranda? De complexiteit en het doel van je tuinhuis kan ook van invloed zijn op je keuze voor een houtsoort. Een schuurtjes waar je alleen de fietsen inzet om ze droog te houden vraag niet om een heel hoge kwaliteit hout. Simpel grenen is dan wellicht voldoende. Wil je een tuinhuis dat je bijvoorbeeld ook als thuiskantoor kunt gebruiken dan wil je wellicht wel de meerwaarde van hardhout, ondanks de hogere prijs. Als je nog niet zeker weet wat je precies wilt, kun je altijd langs bij een houthandel in Roosendaal met een showroom. Zo kun je inspiratie opdoen en om tips vragen bij het personeel.

  Categories: Tuin en buitenleven

  Tags: , , ,

  Comments are currently closed.