• Een gekwalificeerde vrachtwagenchauffeur

  Het leven van een vrachtwagenchauffeur bestaat voornamelijk uit het rondrijden van vrachten. Dit kan nationaal of internationaal zijn. Daarnaast is een chauffeur verantwoordelijk voor het veilig laden en lossen van de verschillende vrachten. Om een bekwame vrachtwagenchauffeur te worden, zal men verschillende cursussen moeten volgen. Op deze cursussen leren chauffeurs alle regels, wetten en handelingen om een gekwalificeerde rijder te worden. Daarnaast moeten alle beroepschauffeurs in Europa beschikken over code 95.

  Wat is code 95 precies?

  Sinds 2008 zijn de kwalificaties betreft rijbewijs C en D aangescherpt. Chauffeurs moeten elke 5 jaar een nascholing van minstens 35 uur voldoen. Deze nascholing wordt op het rijbewijs bijgeschreven als code 95. Als je code 95 behaald hebt, ben je als chauffeur weer bijgeschoold over de laatste ontwikkelingen in de branche.

  Er zijn verschillende redenen waarom code 95 is ingevoerd in Europa. Het zorgt voor gelijke eisen en een hogere kwaliteit voor alle Europese beroepschauffeurs. Daarnaast zorgt het voor minder verkeersongelukken en geeft het chauffeurs een beter imago. Tot slot krijg je een vermindering van de CO2-uitstoot en wordt er dus bijgedragen aan een beter milieu.

  Code 95 nascholing

  Iedere 5 jaar moet een beroepschauffeur dus een code 95 nascholing volgen. Deze moet in ieder geval uit 7 praktijkuren bestaan. De overige 28 uur mogen bestaan uit theorielessen. Alle extra uren tellen niet mee voor de volgende bijscholing.

  De kosten van nascholing worden betaald door de werkgever. Deze moet er namelijk voor zorgen dat al zijn of haar beroepschauffeurs goed bijgeschoold zijn. Voor code 95 opleidingen kun je terecht bij verschillende aanbieders.

  https://eurotransportcollege.com/nascholing-code-95/

  Categories: Vervoer en transport

  Tags: , ,

  Comments are currently closed.