2Binsite Artikel Website
Image default
Aanbiedingen

Beter slapen – tips van slaapexperts

Als iemand die meestal te weinig slaapt word ik vaak uitgeput wakker, met wazige ogen en me afvragend hoe laat ik eindelijk in slaap ben gevallen. Deze maand besloot ik echter dat genoeg was genoeg en nam ik contact op met een paar slaapexperts voor advies over hoe ik mijn slaapschema kon veranderen, een diepere slaap kon krijgen en de ongrijpbare REM-slaap kon vinden waar iedereen het altijd over heeft.

De tips liggen meestal voor de hand – ga eerder naar bed, gebruik een comfortabele matras en bewaar je elektronica niet bij je kussen. Hieronder volgen nog meer tips die je kunnen helpen aan een beter nachtrust.

 

Ga eerder naar bed

Het lijkt voor de hand liggend, toch? Maar het is belangrijker dan u denkt. We slapen namelijk in verschillende cyclussen van 90 minuten. De REM-cyclus, waarin we diep slapen, vindt meestal in de ochtend plaats. Op het moment dat je niet in je REM-slaap terechtkomt, voordat de wekker afgaat zal je onuitgerust wakker worden.

 

Zorg voor een regelmatige bedtijdroutine

Ons lichaam is in een cyclus van 24 uur en doet het het beste als we een consistent ritme hebben. Train je lichaam met een betrouwbaar, gewoon bedtijdritueel, zodat de juiste hormonen (cortisol en melatonine) vrijkomen als reactie op het licht en de duisternis.

Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden, zelfs in het weekend. Een regelmatig slaapschema zal helpen om REM en de algehele kwaliteit van je slaap te verbeteren.

 

Zorg voor zo min mogelijk afleidingen

Het is belangrijk om tijdens de nachtrust afleidingen zo veel mogelijk te minimaliseren. Hoe meer afleidingen, hoe moeilijker het wordt om in slaap te vallen en hoe makkelijker het wordt om ’s nachts wakker te schrikken.

 

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk

Kies een matras die past bij uw unieke slaapbehoeften, zoals slaaphouding en regulering van de lichaamstemperatuur. Beide zijn essentieel om goede rust te krijgen. Daarnaast is het matras van groot belang voor je nachtrust en een slecht matras kan zorgen voor een verstoorde slaap. Houdt ook rekening met hoe je je ’s nachts voelt. Heb je het bijvoorbeeld vaak koud of warm? Dan kan dit mogelijk van invloed zijn op je slaap. Wil je nu een goed matras aanschaffen? Dan raden we je aan om de M line matras acties in de gaten te houden.

 

Wees bewust van wat je eet (en drinkt) 

Eet geen voedsel waarvoor je een intolerantie hebt, zoals gekruid voedsel of zuivelproducten. Zuur kersensap voor het slapen gaan heeft aangetoond dat het je slaapkwaliteit verbetert. Een onderzoek uit 2012 toonde zelfs aan dat het drinken van scherp kersensap de melatonine, slaaptijd en slaapkwaliteit verhoogde 

Drink tot slot geen alcohol of cafeïne te vlak voor het naar bed gaan. Cafeïne en alcohol verstoren je natuurlijke slaapproces en als je een van deze kort voor het slapengaan nuttigd, verstoort je de natuurlijke lichaamschemie blijf je mogelijk wakker. En hoewel alcohol je helpt in slaap te vallen, het verstoort je normale slaapcyclus en vermindert de algehele kwaliteit van je slaap.

Gerelateerde artikelen

Totale beleving

Hoe gebruik je je e-sigaret?

Dé cursus voor je autotheorie