2Binsite Artikel Website
Image default
Bedrijven

Transitievergoeding Veranderingen Wetgeving 2015

Transitievergoeding Veranderingen Wetgeving 2015

Vanaf 1 juli 2015 gelden er nieuwe regels bij het ontslag van werknemers, als gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid. Eén van die veranderingen is de invoering van de zogenaamde transitievergoeding. Dit is een vergoeding die wordt meegegeven aan werknemers die worden ontslagen nadat ze ten minste twee jaar in dienst zijn geweest, of dit nu vast of tijdelijk is. Ook wanneer de werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt als gevolg van ernstige nataltigheid van de werkgever, heeft de werknemer recht op een vergoeding. De bedoeling van deze transitievergoeding is om de overgang naar een nieuwe baan gemakkelijker te maken; de werknemer kan het geld bijvoorbeeld gebruiken om zich bij te laten scholen.

Hoogte Vergoeding

De hoogte van de transitievergoeding is voornamelijk afhankelijk van de tijd die de werknemer in dienst is geweest. Per volledig half jaar dienst krijgt de ontslagen medewerker 1/6 maandsalaris vergoed. Dit bedrag wordt verhoogd wanneer de werknemer langer dan tien jaar in dienst is geweest: vanaf het tiende jaar wordt de vergoeding 1/4 maandsalaris per half jaar dienst. Er zit echter wel een beperking aan de hoogte van de vergoeding. Die kan maximaal oplopen tot € 75.000, tenzij de werknemer per jaar meer verdiende dan dit bedrag. In dat geval is de maximale vergoeding één volledig jaarsalaris.

Uitzonderingen op de regels

Speciale regelingen zijn getroffen voor oudere werknemers en relatief kleine werkgevers. Wanneer een ontslagen werknemer 50 jaar of ouder is en langer dan tien jaar bij de organisatie werkt, wordt de vergoeding na het tiende dienstjaar niet 1/4 maandsalaris per half jaar. maar 1/2 maandsalaris. Voor werkgevers die minder dan 25 man in dienst hebben, geldt deze maatregel echter weer niet. Ook hoeven deze kleinere werkgevers dienstjaren van voor 1 mei 2013 niet mee te rekenen wanneer het ontslag een gevolg is van slechte financiële omstandigheden van de organisatie.

Geen tranitievergoeding

Onder bepaalde voorwaarden hoeft er zelfs helemaal geen transitievergoeding betaald te worden door de werkgever. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer de werknemer minder dan twee jaar in dienst is geweest. Ook als de werknemer jonger is dan 18 jaar of juist de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, is een vergoeding niet verplicht.
Hetzelfde geldt wanneer de werknemer zelf het ontslag heeft veroorzaakt door ernstig verwijtbaar gedrag. Ten slotte hoeft er geen transitievergoeding te worden betaald wanneer er in het cao al een andere, soortgelijke voorziening geregeld is.

Meer informatie of rechtshulp nodig?

Heeft u meer informatie of rechtshulpp nodig?
Bekijk dan de pagina van ontslagspecialist.nl/transitievergoeding-bij-ontslag of ontslagspecialist.nl/ontslag over de transitievergoeding.
De specialist die u kunt inschakelen voor het verkrijgen van een transitievergoeding of extra ontslagvergoeding.

 

 

http://www.ontslagspecialist.nl/transitievergoeding-bij-ontslag

Gerelateerde artikelen

Verhuisbedrijf Utrecht

Ride & Shine: zorgvuldig polijsten van uw auto

Deugden

Een keuze maken voor een bepaalde bestrating

Hoog Sensitief persoon

Waarom inzetten op marketing automation?