2Binsite Artikel Website
Image default
Eten en drinken

Amerikaanse Whisky

Weet jij wat Amerikaanse whisky zo anders maakt dan Schotse whiskey (of zelfs Japanse whiskey)?

 Uiteraard, de naam. Want de Amerikanen noemen het liever bourbon. Maar een andere naam is niet verantwoordelijk voor het smaakprofiel dat zo sterk afwijkt van andere whisky’s. Nee, het verschil ligt in de basis. Daar waar de Schotten en Japanners hun whiskey stoken van gerst, gebruiken de Amerikanen rogge. Ook wordt er veel mais gebruikt bij het maken van bourbon.

Dat de Amerikanen andere ingrediënten gebruiken doet echter niets af aan de kwaliteit van de Amerikaanse whisky. Die is subliem.

De hoge kwaliteit van de Amerikaanse bourbon heeft verschilende oorzaken, die perfect samenwerken. Het begint natuurlijk allemaal met de passie van de stoker voor een perfect product. Die passie hebben alle grote distilleerderijen met elkaar gemeen.

Bovenop die passie komt een schat aan ervaring, want  de productie van bourbon begon al in het begin van de 18e eeuw. Ook de enorm strenge regels die gehanteerd worden rondom “bourbon”  dragen bij aan een consistent hoge kwaliteit. Zo moet de whisky vanaf 62,5% worden gerijpt in een nieuw vat van verkoold eikenhout en mogen er geen kunstmatige stoffen worden toegevoegd. En uiteraard is een Amerikaanse Whisky ook echt “made in Amerika.

Deze regels werden in 1897 al bij wet vastgelegd, omdat een paar Amerikaanse distilleerderijen “valse” whisky in omloop brachten, of het zelfs met water aanlengden. De hoge kwaliteit van de Amerikaanse whisky hebben we dus voor een deel te danken aan een stel malafide stokers.

Is alle Amerikaanse whisky al niet te versmaden, de whisky je die op www.elitewhisky.com kunt bestellen is helemaal het neusje van de zalm.  De Early Times Imperial Quart uit 1972, bijvoorbeeld, een van de mooie flessen Blanton’s en zelfs een overweldigende A.H. Hirsch van 16 jaar oud.

Dit zijn de whisky’s waar de liefhebber geëmotioneerd van raakt. De échte Great American Whisky staat op www.elitewhisky.com

Gerelateerde artikelen

Een goede catering in Leiden

De beste dietist in Hengelo

Wat maakt nespresso apparaten zo goed?